Nežni roboti hvataju jaja

Istraživači sa švajcarskog državnog politehničkog univerziteta u Lozani – EPFL,  razvili su robotske mehanizme koji će poslužiti za manipulaciju vrlo osetljivih predmeta i materijala, kao što su recimo jaja. Tajna ovih robota je svojstvo eletroadhezije, odnosno fenomena koji omogućava površini balona da se zalepi za zid kada ga protrljate kroz kosu ili vunu.

robot za jaja

“Prsti” robota razvijenog na univerzitetu EPFL su zapravo u formi listova sa rastegljivim elektrodama i ponašaju se kao palac i kažiprst ljudske šake. Kada se uključe u napajanje strujom, listovi su u stanju da drže objekte i prilagode svoj oblik prema obliku predmeta. U poredjenju sa sa drugim robotskim hvataljkama, oni ne moraju da “znaju” kako izgleda predmet koji hvataju, što možete pogledati i u videu.

 

EPFL rad ovih robotskih “prstiju” objašnjava na sledeći način: “Elektrode listova se sastoje od 5 slojeva, unapred razvučenog sloja elastomera postavljenog izmedju dva sloja elektroda, uz dodatna dva spoljna sloja silikona različite debljine. Kada nema napajanja, razlika u debljini spoljnih slojeva omogućava listovima da se otvore, a kada se uključi napon, privlačenje koje nastaje izmedju dva sloja elektroda utiče na membrane da se one isprave. Ispravljanje membrana u ravne pozicije imitira rastezanje mišića. Elektrode na vrhu svakog sloja listova osmišljene sutako da daju optimalni elektrostatički zahvat. Te interdigitalne elektrode koje izgledaju poput dva spojena češlja, stvaraju elektrostatičko polje koje dovodi do elektroadhezije”.

roboti i jaja

Uzimajući u obzir na koji način elektroadhezija omogućava mekanim hvataljkama podizanje čak do 80 puta veće težine od sebe, naučnici veruju da ova tehnologija ima veliku mogućnost primene u protetici, prehrambenoj industriji, i mnogim drugim oblastima, pa čak i u čišćenju svemirskog smeća u orbiti Zemlje.

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It