MODULARNI UNIVERZALNI ROBOT

Istraživači sa američkog Univerziteta Carnegie Mellon dugi niz godina rade eksperimente sa robotom koji podseća na zmiju, a koji bi trebalo da se penje na drveće ili puzi kroz cevi. Međutim, tokom vremena njihov robot je prerastao u motorizovane delove, od kojih svaki ima sopstveni procesor koji svaki može biti individualno konfigurisan, te može raditi nezavisno od drugih. Tako su došli do višenamenskog robota koji liči na insketa sa šest nogu, pa su ga nazvali Čudovišna zmija.

Profesor Howie Choset sa Instituta za robotiku sa Univerziteta Carnegie Mellon kaže:Možemo lako da sastavimo komponente, kao lego kocke, ali da bi to bilo moguće, ispod površine se svašta dešava”.

robot CMU USA

Čudovišna zmija robot
foto Univerzitet Carnegie Mellon, Pitssburgh, USA

A upravo to što se dešava ispod površine je najzanimljiviji deo. Komponente mogu da komuniciraju jedna s drugom i tako koordiniraju pokrete robota. Pomoću delova na krajevima, sa točkovima umesto stopala, robot može brže da se kreće po glatkim površinama. U elemente mogu da se stave i kamere za osmatranje okoline.

Još jedna osobina je tzv. sistem “gospodar i sluga”, uz pomoć kojeg operater mašine može da kontroliše robotičkog blizanca, upravljajući njime sa daljine, pa čak i da oseća otpor na koji nailazi.

Profesor Choset je uveren da je ovaj robot spreman za testiranje na terenu i dodaje: “Taj robot je spreman. Možete da ga bacate naokolo, izdržljiv je. Možete da ga udarite on će i dalje da radi.”

Istraživači već rade na drugim modularnim dodacima, kao što je stopalo osetljivo na pritisak.

Please follow and like us:

Advert

Pin It