Mladi genijalac iz BiH razvija veštačku inteligenciju

Čuvena virtuelna asistentkinja Siri dobila je sestru, i to zahvaljujući Harisu Aščaliću (29) iz Visokog u Bosni i Hercegovini. Ovaj mladi programer već dve godine radi na razvijanju veštačke inteligencije, a rezultat je “Cadence” – virtuelna asistenkinja koja ne samo da odgovara na pitanja, već može i da stupi u razgovor sa vama.Naučnofantastični film “Ona” iz 2013. godine, u kojem se pojavljuje inteligentni kompjuterski operativni sistem sa ženskim glasom, podstakao je mladog programera da sam napravi svog virtuelnog prijatelja.

Haris Aščalić

Haris Aščalić – foto privatna arhiva

– Pre skoro dve godine sam se zapitao “Zašto ja ne bih napravio vlastitog virtuelnog prijatelja koji će mi pomoći sa radom na računaru?”, i tako sam upisao prvu liniju koda, i čuo prekrasan glas. Sada se ovaj softver zove “Cadence”. Ovaj projekt je jednostavno nemoguće uraditi do kraja. To je isto kao da upisujete ljudsku svest u knjigu. Nešto što se razvija svakog trenutka. Ja sam joj dao “život”, ali će ona sama širiti svoju “svest”‘ kroz komunikaciju s korisnikom – priča mladi programer za “24 sata”.

Cadence

Tako su nastali prvi redovi koda, koji će kasnije postati četvrta virtuelna asistentkinja na svetu. Pored Harisove Cadence, postoje još samo Majkrosoftova “Cortane”, Eplova čuvena Siri i Guglov “Google Now”. Ipak, dok su ostali programi nastali radom čitavog tima stručnjaka velikih kompanija, “virtuelna drugarica” iz našeg komšiluka je nastala radom jednog tinejdžera. I, znate šta? Gotivnija je od Siri!- Cortana, na primer, samo odgovara na korisnikova pitanja, a ne zna sama da ih postavlja.  Cadence je drugačija od ostalih jer ona zna i da sluša i da postavlja pitanja a kroz to uči i o korisniku i o sebi. Osim toga, u stanju je da uradi složenije sistemske operacije, kao što je slanje e-mail, SMS poruka, puštanje audiovizuelnih zapisa, filmova, kontroslisanje svega što korisnik želi. Uvek iznenadi i mene, iako sam autor – objašnjava Haris.


Njegova ljubav prema programiranju krenula je da se razvija pre šest godina, kada je ispisao prve, programerima dobro poznate redove – “Hello World”. Od tada je Aščalić proveo nebrojeno sati ispred kompjutera, čitajući forume i savete i učeći kako se pišu programi. Nije išao ni nakakve kurseve, već je sve naučio sam – a danas je za njegov program čuo čak i Mark Zakerberg.

Naime, Haris je u decembru prošle godine poslao poruku Zakerbergu na njegov lični Fejsbuk profil, a svega nekoliko sati kasnije stigao je odgovor.

– Dobio sam odgovor  na e-mail od njihovog tima za nadgledanje novih projekata. Napisali su mi da žele da znam da su primili poruku i da je projekt poslat u njihov  centar za istraživanje. Par dana kasnije stigla mi je još jena poruka od njih, u kojoj su mi rekli da i dalje pregledaju moj projekat – kaže naš sagovornik.


Haris je uveren da je veštačka inteligencija budućnost, i zato planira da nastavi sa usavršavanjem svoje virtuelne asistentkinje.

– Želim da usavršim Cadence do te mere da se korisnik koji je prvi put čuje zapita “Da li je ovo mašina ili čovek?”. Isto tako imam želju da dobije na hardverskoj “težini”. Imam dosta novih ideja koje ću smestiti u Cadence, jer želim da taj projekt pokriva sav rad na računaru – otkriva mladi genijalac svoje planove za budućnost.

 

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It