Jaguar najavio koncept pametnog volana sa veštačkom inteligencijom

Automobili sa mogućnošću samo-vožnje su očigledno na putu da postanu budućnost transporta. Zapravo, Google je još ranije predviđao kako bi izgledao auto samo-vožnje, u kom se uklanja potreba za volanom, tako da svi koji se nalaze u vozilu zapravo postaju putnici i ne postoji vozač.

Da li to znači da će automobili sa mogućnošću samo-vožnje umanjiti potrebu za upravljanjem, još nije sigurno, ali se tek raspravlja i pravnim i sigurnosnim posledicama takvog koncepta. U međuvremenu, zaposleni u kompaniji Jaguar Land Rover misle da bi volan trebalo da ostane u automobilu, ali da se u velikoj meri poboljša.

Proizvođač automobila je predstavio koncept volana pod nazivom Sayer, koji će zahvaljujući veštačkoj inteligenciji biti deo pametne tehnologije. Na neki način, on predstavlja računar, jer se može ukloniti iz automobila i vozač može da ga ugradi u drugi automobil, što znači da bi bilo koji automobil mogao da ima pametni volan uz pristup veštačkoj inteligenciji.

Jaguar Land Rover zamišlja budućnost gde će volan biti jedini deo automobila koji vozači zaista poseduju i misli da će ljudi u narednih trideset godina moći da „pričaju“ sa volanom, koji će biti osnažen tehnologijom veštačke inteligencije. Kompanija je najavila koncept samostalnog volana, koji će biti predstavljen u četvrtak u Londonu.

Kompanija je izjavila da želi da Sayer bude „pouzdan pratilac u domu korisnika, sa kojim će moći da se komunicira i koji će uz pomoć veštačke inteligencije biti u mogućnosti da izvede stotine zadataka“.

Nebitno da li je Sayer kružnog ili pravouganog oblika, Jaguar Land Rover se nada da će se volan prikazati kao stilizovani AI uređaj. Ime volana je prisvojeno od Malcolma Sayera, jednog od najcenjenijih dizajnera ove marke, koji je radio za kompaniju od 1951. do 1970. godine.

Izvor: The Verge

Please follow and like us:

Advert

Pin It