Isplovio ACTUV – robot lovac na podmornice

Agencija za istraživanje naprednih projekata odbrane DARPA, koja se bavi najluđim izumima, za koje teoretičati zavere tvrde da će služiti sa američku kontrolu sveta, porinula je ACTUV brod-dron u vodu i počela sa brzinskim testovima.

ACTUV Darpa

Lov na podmornice je u današnje doba dosadan i dugotrajan posao koji ni jedan mornar ili pomorski oficir ne voli da radi, jer se najveći deo tog zadatka sastoji u krstarenju velikim morskim površinama sa ciljem skupljanja podataka o njihovim pozicijama i rutama kretanja.

DARPA je zato razvila program posebnih robota, odnosno brodova-dronova pod nazivom ACTUV (Anti-Submarine Varfare Continuous Trail Unmanned Vessel), koji će zadatke lova na podmornice obavljati samostalno, bez trošenja dragocenih ljudskih resursa.

ACTUV je upravo porinut u more iz brodogradilišta u Portlandu, kao što možete videti u videu.

Njegovi graditelji, inženjeri i predstavnici DARPA-e, u sledećih nekoliko dana će sprovesti brzinske testove u kojima bi ACTUV trebalo da postigne maksimalnu brzinu od 27 čvorova (oko 50 km na čas). Nakon toga će se održati svečana ceremonija krštenja koja je zakazana za 7. april 2016.godine, a potom će ga testirati na otvorenom moru uz obale Kalifornije.

Ovaj morski dron je potpuno novi tip plovila, i dizajniran je da prelazi na hiljade kilometara otvorenih mora i krstari okeanima neprekidno više meseci , bez prisustva ijednog člana posade.

Kao i do sada, DARPA ne iznosi nikakve tehničke podatke o sistemima koji su integrisani u brod, osim što navodi da će moći vrlo precizno da otkriva podmornice  pomoću nekonvencionalnih senzorskih tehnologija koje za sada predstavljaju strogu vojnu tajnu. Isto tako nije poznato poseduje li dron neko naoružanje, barem za samoodbranu.

Izvor i foto DARPA TV/Youtube via

Please follow and like us:

Advert

Pin It