Holandska banka ING Group menja radnike robotima

Holandska banka ING Group najavila plan otpuštanja 5.800 zaposlenih koje će u okviru digitalne tranformacije kompanije, zameniti digitalna bankarska platforma

Prema najavama holandske banke koja posluje u okviru ING Grupe, kompanija planira digitalnu transformaciju koja će doneti uštede od oko 900 miliona evra na godišnjem nivou. U okviru ovog procesa reorganizacije biće otpušteno oko 7.000 zaposlenih, od kojih će njih 1.200 biti premešteno na druga radna mesta, dok će otkaz dobiti čak 5.800 radnika kompanije.

ing-group-logo
Tokom procesa digitalne transformacije ING Grupe, kompanija će uložiti blizu 800 miliona evra za razvoj jedinstvene i centralizovane digitalne bankarske platforme, preko koje će pružati usluge svojim klijentima. Tokom implementacije i finih podešavanja sistema uz inicijalnu investiciju u razvoj platforme, ING Grupa planira da uloži blizu 2 milijarde evra.

Najveći broj otkaza planiran je za ogranke kompanije u Holandiji i Belgiji, gde će broj ekspozitura biti smanjen za polovinu, odnosno sa 1.200 na 650. Banka se odlučila na ovakav korak upravo iz razloga razvoja tehnologije i potrebe klijenata za brzim i pouzdanim servisima na koje su korisnici navikli koristeći usluge digitalnih kompanija i e-usluga.

Slične planove najavljuje i nemačka Commerzbank, koja do 2020. godine planira da digitalizuje čak 80% svog poslovanja i u sklopu tog procesa otpusti oko 9.600 svojih zaposlenih.

Please follow and like us:

Advert

Pin It