Ford testira 3D štampanje delova u velikim količinama

Ford testira 3D štampanje delova u velikim količinama što bi omogućilo izradu automobila po nižim cenama izjavili su prošle nedelje predstavnici ove kompanije.

Ford 3D

Američki proizvođač tvrdi kako bi ovo mogao biti prelomni trenutak u proizvodnji automobila, navodeći kao korist povećanu efikasnost, niže troškove, kao i mogućnost testiranja prototipskih vozila i komponenti za modele sa manjim brojem primeraka poput trkačkih vozila.

Male serije su trenutno skupe i neefikasne. Sa 3D tehnologijom Ford bi mogao da testira novi dizajn ili individualno izrađene delove za pojedinačne kupce, što je trenutno neisplativo.

Iz kompanije kažu da bi novi delovi bili i značajno lakši, što bi poboljšalo ukupnu efikasnost vozila. Kod testiranja, Ford koristi Stratasys Infinite Build 3-D printer, i predstavlja prvog proizvođača automobila koji aktivno koristi ovu metodu. Stratasys je kompanija za 3D štampu iz Minesote.

Predviđa se da će ova tehnologija do 2020. godine dostići ukupnu zaradu od 28.9 milijardi dolara, u poređenju sa prošlogodišnjih 13.2 milijardi, procenjuje se prema istraživanjima IDC-a.

Please follow and like us:

Advert

Pin It