Ford se priključio grupi partnera kompanije Lyft kako bi razvijali automobile autonomne vožnje

Lyft je poželeo dobrodošlicu još jednom moćnom savezniku u ostvarivanju svog plana o ekspanziji mreže autonomnih vozila. Ford će se priključiti ovoj grupi koju čine više partnera kako bi radili na unapređenju softvera za autonomna vozila. Sherif Marakby, potpredsednik kompanije Ford Autonomous Vehicle, rekao je da će im partnerstvo pomoći da podignu svoju autonomnu platformu veštačke inteligencije na viši nivo kako bi se povezali u mrežu autonomne vožnje. Dok budu delili podatke jedni sa drugim, nadaju se da će doći do informacija koji su gradovi najbolji za pokretanje voznog parka sa potpuno autonomnim automobilima, kao i da osmisle plan koji je neophodan za održavanje takvog transporta. Njihov cilj je da omoguće putnicima lak način korišćenja autonomnih vozila, kao što normalno voze standardne automobile.

Ford, koji već neko vreme razvija sopstvenu tehnologiju za autonomnu vožnju, priključio se velikom broju partnera u Open Platform inicijativi kompanije Lyft, koja već uključuje vozila kao što su Waymo, General Motors, Land Rover i Jaguar. Umesto razvijanja sopstvene tehnologije za samostalnu vožnju, Lyft je od samog početka imao za cilj da uspostavi više partnerstva sa proizvođačima automobila.

Glavni strateški službenik Raj Kapoor je rekao za The New York Times da kompanije nije sposobna samostalno da razvija i primenjuje automobile autonomne vožnju. „Mi smo usredsređeni na partnerstvo sa auto-industrijom, jer iskreno, mislimo da to ne možemo da učinimo sami i da smo potrebni jedni drugima kako bismo bili uspešni,“ rekao je on. „Jedna stvar je kad se testiranje vrši sa jednim ili dva automobila, ali potpuno druga kada se isto to radi, ali na globalnoj skali.“ Međutim, kako The New York Times naglašava, Lyft parteri imaju svoje ciljeve koji mogu dovesti do konflikta u grupi. General Motors već testira sopstvenu mrežu za vožnju, a neće biti ni veliko iznenađenje ako Waymo lansira sopstvenu mrežu.

Ford, međutim, nije pokazao nikakve indikacije da namerava da pokrene svoju vlastitu uslugu vožnje. Marakby je rekao da je kompanija već počela da radi sa Lyft-om na programiranju svojih sistema, kako bi bili u mogućnosti da komuniciraju. Nakon toga, proizvođač automobila planira da koristi automobile za samostalnu vožnju kao deo mreže za testiranje kompanije Lyft, ali vozila neće biti dostupna putnicima sve dok obe kompanije ne budu potpuno sigurne da sistem funkcioniše.

Izvor: Engadget

Please follow and like us:

Advert

Pin It