Fiat Chrysler se udružuje sa BMW-om i Intelom kako bi razvili automobile sa autonomnim pogonom

Fiat Chrysler se prudružuje BMW-u, Intelu i njihovoj podružnici Mobileye u partnerstvu u razvoju automobila na autonomni pogon.

Pridruživanje Fiat Chrysler Automobiles timu BMW/Intel  predstavlja značajno pojačanje u trci među proizvođačima automobila, tehnološkim firmama i auto-dobavljačima kako bi razvili tehnologiju koja omogućava vozilima da idu sa malo ili bez interakcije vozača.

„Da bi se unapredila autonomna tehnologija vožnje, bitno je formirati partnerstva između proizvođača automobila, provajdera tehnologije i dobavljača,“ rekao je direktor FCA-a Sergio Marchionne.

Kao deo partnerstva, proizvođači automobila će locirati inženjere u Nemačkoj i na drugim lokacijama širom sveta. Iako je grupa daleko od razvoja modela koji će se prodavati u velikoj količini, FCA je izjavila da je snaga koju ona donosi partnerstvu obim prodaje, geografski doseg i iskustvo u Severoj Americi.

Za sad, Fiat Chrysler je rekao da ne menja odnos sa Waymo-om, podružnicom Alphabeta koja je sa Fiat Chrysler-om radila na modifikovanju Chrysler Pacifica karavana, kako bi razvila vozila sa samonavigacijom. Waymo trenutno testira mali broj Pacifika karavana sa autonomnim pogonom, a neki od njih i pružaju vožnju određenom broju ljudi.

BMW-ov predsednik Harold Cruger, izjavio je: „Sa FCA-om kao našim novim partnerom, ojačaćemo naš put.“

„Budućnost transporta zavisi od lidera automobilske industrije i tehnološke kompanije, koji zajedno rade na tome da razviju skalabilnu arhitekturu koju automobili iz celog sveta mogu usvojiti i prilagoditi,“ rekao Brian Krzanich, izvršni direktor Intela.

Fiat Chrysler će sklopiti partnerstvo sa još jednim proizvođačem automobila kako bi razvili vozila sa sistemom samovožnje, za razliku od njegovih rivala iz Velike Trojke, General Motorsa i Forda. GM je kupio tech kompanije, kao što je Cruise Automation, ali ne radi ni sa jednim zvaničnim proizvođačem vozila sa autonomnim pogonom. Ni Ford, koji sve više povećava svoje prisustvo u Silicijumskoj dolini, još nije potpisao ugovor ni sa jednim proizvođačem automobila sa autonomnim pogonom.

Izvor: CNBC

Please follow and like us:

Advert

Pin It