Evropski telekomunikacioni operateri obećavaju uvođenje mreže 5G, ali postavljaju neverovatne uslove

Evropska komisija primila svojevrsni manifest velikih evropskih telekomunikacionih operatera koji za cilj imaju da sve države EU dobiju 5G mrežu do 2020. godine

Evropske telekomunikacione kompanije obećale su EU administraciji da će preći na mrežu 5G, pod uslovom da se obavi novo redefinisanje zakona i pravila koja regulišu neutralnost interneta, kako bi im se osigurao povrat velikih investicija koje planiraju. Dvadeset vodećih telekom operatera, uključujući i Vodafone, BT i Deutsche Telekom tvrde da bi implementacija brzih 5G mreža u Evropi, mogle da postanu jedan od najvećih pokretača EU ekonomije, ukoliko se aktiviraju do 2020. godine.

5G illustration

U dokumentu na sedam strana koji je dat na razmatranje Evroskoj komisiji, navodi se da je zbog velikih razlika u mišljenju većine država, period donošenja odluka prespor i da se procedura za odobrenje njihvih zahteva mora ubrzati, kako bi mogli da posluju “u zakonskim okvirima”. Pozitivne reakcije na ovaj svojevrsni manifest, došle su i od visoko kotiranih kompanija kao što su Siemens, Philips i Airbus, ali i od strane GuntheraOettingera, Komesara za digitalnu ekonomiju i društvo pri administraciji EU.

U dokumentu dostavljenom EU komisiji predstavljen je i plan po kojem bi do 2020. godine, barem po jedan grad u svakoj državi članici EU trebalo da dobije funkcionalnu i efikasnu 5G mrežu, koja bi poslužila za razvoj novih tehnologija koje uključuju povezane automobile, pametne parkinge, prenosne uređaje, pametno upravljanje infrastrukturom i saobraćajem, rečju ubrzala bi razvoj IoT i elektronske automatizacije svakodnevice.

Zanimljivo je da se ovi zahtevi poklapaju za najavljenim ukidanjem roaming usluga na teritoriji zemalja EU, pa je očigledno da telekom operateri moraju da iznađu način kako da nastave da nam skupo naplaćuju svoje usluge, kako bi zadržale svoje pozicije i sve koristi od pružanja usluga koje papreno naplaćuju.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It