ESA gasi komunikaciju sa svemirskom sondom Philae

Evropska sonda Philae u juče je i konačno završila svoju misiju na kometi 67P/Churyumov–Gerasimenko koja odlazi prema udaljenim prostranstvima našeg solarnog sistema.

Svemirska sonda Rosetta koja kruži oko komete neće više osluškivati signale sonde Philae, a komanda na Zemlji ugasiće i instrumente na Rosetti namenjene za prijem informacija sa orbitera Philae. “Od jula prošle godine nismo primili nijedan signal, a početkom 2016. godine shvatili smo da je Phiale ušao u neki čudnu fazu hibernacije” – navodi se u saopštenju Evropske svemirske agencije (ESA). rosetta philae

Pratioci misije na kometi 67P/Churyumov–Gerasimenko preplavili su društvene mreže koristeći hashtag #GoodbyePhilae, kako bi se oprostili od sonde, odnosno prvog uređaja sa Zemlje koji je sleteo na kometu u istoriji čovečanstva.

Podsećamo da je Misija Philae još od samog početka imala probleme, a kada je konačno sletela na kometu tokom 2014. godine, naučnici su došli do zaključka da se kometa spustila na takvo područje, da će biti veoma teško ostvariti kvalitetnu komunikaciju i primiti informacije koje sonda prikuplja. Samo prizeljenje je bilo prilično tvrdo i haotično, jer je sonda nekoliko puta odskočila po površini komete, pa postoji mogućnost da je došlo i do određenih kvarova koji nisu detektovani iz istog razloga.

Rosetta and Philae

Sonda Philae je srećom uspela da pošalje veoma vredne podatke koje je prikupila na tlu komete, među kojima su se našle i fotografije mesta sletanja, međutim naučnicima nikada nije pošlo za rukom da utvrde njenu tačnu lokaciju.

Zahvaljujući misiji sonde Philae, znanje o kometama je puno bogatije, a misija sonde Rosetta je, shodno iskustvom Philae-e došla do mnogo bolje pozicije i kvalitetnijih informacija, pa je tako u tankoj atmosferi komete 67P/Churyumov–Gerasimenko pronašla tragove organiskih materija i vode.

Svemirska sonda Rosetta će orbitirati oko komete do 30. septembra, kada će zbog blizine Sunca prestati da radi, kako bi se na kraju spojila sa kometom gde će zajedno sa sondom Philae ostati zauvek u tišini svemira.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It