Dubai testira putnički dron za leteće taksi usluge

Dubai je zaista ozbiljan što se tiče inovacija i najnovijih tehnologija i verovatno će biti prvi grad u svetu koji će ponuditi leteći taksi prevoz. Zbog toga je u ponedeljak održan test let jednog od potencijalnih taksija: bespilotna letelica sa dva sedišta, sa osamnaest rotora je napravljena od strane nemačke firme Volocopter, koju podržava nemačka kompanija Daimler. Automatizovano vozilo, koje poleće i sleće vertikalno kao helikopter, prevezlo je prestolonaslednika Dubaija, šeika Hamdan bin Mohameda u petominutnom letu po gradu.

Izvor: Reuters

Bila je to kratka vožnja, ali bi inovatori iz Dubaija i Volocoptera želeli da unaprede letelice koje bi vozile i duže od trideset minuta. Oni predviđaju budućnost u kojoj će korisnici moći da zakažu prevoz u letećem taksiju na jednostavan način, preko rezervacije pomoću aplikacije ili čekanja u obližnjem stajalištu „voloport“. I pošto će ponuditi nešto sasvim novo, žele da se putnici osećaju potpuno sigurno, pa će letelicu opremiti rezervnim baterijama i rotorima, kao i sa par padobrana.

Direktor kompanije Volocopter Florijan Rojter, rekao je da je trenutni model „sposoban da leti na bazi GPS tragova“, ali kompanija planira da „u budućnosti implementira više mogućnosti“. To će osigurati da mašina može da izbegne prepreke i sudare sa drugim letećim vozilima na putu. Ako sve bude išlo po planu, u narednih par godina će letelice Volocopter prevoziti putnike po Dubaiju.

Izvor: Engadget

Please follow and like us:

Advert

Pin It