Dronovi koji prenose krv mogu predstavljati budućnost ruralne medicine

Za ljude koji žive u udaljenim područjima, odlazak kod lekara ili laboratorijsko testiranje krvi mogu predstavljati pravi izazov. Zbog toga korišćenje dronova za prenošenje medicinskih sredstava ili uzimanje uzoraka krvi za testiranje mogu predstavljati pravu revoluciju u medicini. Neke kompanije, poput Zipline-a iz Kalifornije, već nekoliko godine se bave ovim, isporučivale su krv za transfuziju pomoću dronova u Ruandi, a uskoro će i u Tanzaniji.

Foto: AP

Dron koji je leteo preko pustinje u Arizoni je prevezao hladnu ljudsku krv na razdaljini od 257 kilometara za tri sata. Krv je i dalje bila u dobrom stanju nakon leta, tako da rastuća uloga dronova u ruralnoj zdravstvenoj zaštiti zaista može imati potencijal da spasi ljudski život.

Kako tehnologija postaje široko rasprostranjena, istraživači žele da se uvere da biološki uzorci koji se transportuju, ne budu uništeni zbog vibracija motora ili da se pregreju od visokih temperatura. Ranije studije su pokazale da prenošenje krvi putem dronova ne oštećuje uzorke, ali to su uglavnom bili kratki letovi, tako da nije imalo značaja za velike udaljenosti.

Foto: Johns Hopkins Medicine

Istraživači na Univerzitetu Johns Hopkins su sakupili uzorke krvi od 21 odrasle osobe, a polovinu od tih uzoraka su spakovali u bespilotne letelice koje su preletele preko pustinje u Arizoni, dok je druga polovina ostala u automobilu za upoređivanje. Tim je koristio hibridni dron koji je kombinovao sposobnost helikoptera da lansira i vertikalno spusti paket i leti na način kojim lete avioni. Istraživači su pričvrstili hladnjak, koji je obložen jastučićima od pene za trup drona. Baterija koja se nalazila u letelici je napajala hladnjak i tako održavala temperaturu uzoraka koja je bila za 15 stepeni niža od spoljašnje.

Nakon leta, tim je uporedio uzorke krvi koji su se nalazili u letelici sa onima koji su ostali u automobilu i rezultati uzoraka krvi u letelici su bili u redu.

Biće potrebno još mnogo vremena i istraživanja kako bi se ova tehnologija usavršila, ali ova studija pruža obećavajuću prognozu što se tiče uključivanje dronova u infrastrukturu zdravstvene zaštite.

Izvor: The Verge

Please follow and like us:

Advert

Pin It