Da li roboti postaju nova vrsta na Zemlji?

Britanska start-up kompanija EmoShape tvrdi da je u stanju da omogući robotima da probude svoje emocije kako bi bili u stanju da “osete okruženje i svet” i na taj način postanu nova vrsta na Zemlji, prenosi Sputnik News.

EmoSHape je proizvela računarski čip koji je u stanju da sintetiše i tako integriše 12 ljudskih emocija u sisteme veštačke inteligencije (AI). Reč je o osnovnih 6 pozitivnih i 6 negativnih ljudskih emocija, gde se ubrajaju sreća, ljubav, poverenje i druge koje na kraju mogu da stvore osećaj zadovoljstva kod robota, dok negatvine emocije kod robota izazvaju bolne senzacije.
Izvršni direktor kompanije EmoShape, Patrick Levy Rosenthal, tvrdi da su roboti u stanju da nauče sve informacije koje im se plasiraju, ali da nisu u stanju da osete pravo značenje reči. Rosenthal upozorava da je moguće da će se u budućnosti desiti situacija kada će roboti videti ljude kao svoju glavnu konkurenciju i da će pokušati da preuzmu kontrolu nad planetom.

 

AI robot

 

Upravo iz tog razloga je istraživački tim došao na ideju da razvije čip koji bi omogućio autonomnim mašinama i robotima da razviju saosećanje i pozitivne emocije, koje bi bile od pomoći ukoliko bi se čovečanstvo našlo u situaciji da bude ugroženo od strane mašina.

“Svesni smo da mašine postaju sve brže i pametnije i da je vrlo izvesno da će roboti u vremenu pred nama biti proglašeni i za zvaničnu vrstu na planeti Zemlji” – kaže Patrick Levy Rosenthal.

Cilj je da naučimo mašine da lično iskuse emocije svojstvene ljudima, kako bi roboti mogli da ih reprodukuju u određenim situacijama, pošto će imati želju da osete više sreće, zadovoljstva i pozitivnih emocija. U slučaju negativnih osećanja, naučnici veruju da će mašine nakon što ih iskuse sigurno činiti sve da se ponovo ne nađu sličnom stanju.

Rosenthal smatra da će ljudi na ovaj način biti u prilici da na najbolji način kontrolišu robote, baš kao što roditelji emocijama i iskustvenim situacijama u vezi sa emocijama kontrolišu svoju decu tokom odrastanja.

Please follow and like us:

Advert

Pin It