Cracuns – Leteći dron koji može mesecima da čeka sakriven ispod vode

U poslednje vreme videli smo razne dronove koji lete nebom i mogu nositi oružje, a naučnici sa Univerziteta Johns Hopkins sada su prikazali prototip drona koji je jednako dobar i u vazduhu i u vodi, a koji pritom može dugo da čeka svoju misiju sakriven u vodi.

Dron je dizajniran tako da se može lansirati s podvodne stanice ili podmornice kako bi sa nekoliko stotina metara mogao da izroni do površine i uzleti. Izradili su ga uz pomoć 3D printera kako bi bio što lakši, povoljniji, ali i otporniji na pritisak. Njegove glavne komponente smeštene su u vodootpornoj komori, dok su njegovi rotori dobili poseban premaz kako bi se zaštitio od korozije u slanoj vodi.

vodeni dron

Tokom testiranja dron i nakon dva meseca ispod vode nije pokazivao znake korozije i radio je bez greške. Naučnici i inženjeri koji su radili na dronu ne pominju direktno za šta bi mogao da se koristi, ali navode da bi ga mogli koristiti za široki raspon potenacijalnih misija. Kako stvari stoje, čini se da bi bio idealan i za dugotrajna izviđanja. Dron je pritom dobio i ime Cracuns (Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical Sistem) koje prilično podseća na Krakena – mitsko čudovište koje može da potopi svaki brod.

Izvor, foto i video: jhu.edu via

Please follow and like us:

Advert

Pin It