CES – Las Vegas – Šta nam donose robotizovani automobili

Moćni kompjuteri koji upravljaju automobilima bolje od čoveka, mape puta visoke rezolucije i jeftini senzori, u bliskoj budućnosti će pomoći da se uklone prepreke kako bi se samonavodeća vozila što pre našla na ulicama.

Mnoge svetske kompanije će sajam elektronike i tehnologije CES u Las Vegasu ove sedmice iskoristiti da predstave svoja najnovija otkrića i da pokažu da će automobili bez vozača vrlo brzo biti udarna vest.

Amnon Šašua, šef tehničkog sektora u izraelskoj kompaniji “Mobileye”, smatra da se može očekivati da automobili od ljudi preuzmu više zadataka u vožnji na putu ka punoj automatizaciji za oko pet godina.

“To može danas da se desi. Tehnologija je manje-više spremna”, izjavio je Šašua, čija kompanija pravi računare za obradu informacija iz sve sofisticiranijih kamera postavljenih na vozilima. I dalje, medjutim, ostaju pravna pitanja i stavovi politike vlada.

CES volkswagen

Volkswagen BUDD-e concept predstavljen na CES Las Vegas 2016

Na sajmu u Las Vegasu najmanje tri proizvodjača automobila će predstaviti nova vozila. “Folksvagen” će predstaviti svoj električni kombi “Budd-e”, koji bi mogao da se nadje u prodaji 2017, “General motors” će pokazati električni automobil “Chevrolet bolt”, a nova kompanija “Faradej Future” predstaviće futuristički koncept trkačkog automobila.

CES chevy volt

Chevrolet Volt na CES Las Vegas 2016

U centru pažnje na predstojećem sajmu u Las Vegasu naći će se tehnologija nazvana “Lidar”, koja će pomoću radara i kamera omogućiti automobilima da vide okruženje i na osnovu toga odluče šta da urade. Jedna od najznačajnijih novina biće sistem koji će moći da vidi u krugu od 360 stepeni bez obzira na meteorološke uslove, a uz to će biti i daleko jeftinijih od postojeće tehnologije.

Kompanije kao što je “Nvidia” rade i na veštačkoj inteligenciji koja će moći da napravi smisao od hiljada snimaka i podataka koje dobija sa kamera i radara i koja će moći da odluči kako da postupa u situacijama u kojima će se vozilo naći. Kompjuteri će moći da čitaju saobraćajne znake, uoče pešake i obrade podatke brže nego ljudi.

Na sajmu tehnologije biće predstavljeni i sistemi za bolju zaštitu od hakerskih napada.

Kompanija “Delfi” pravi uredjaj koji će omogućiti da automobil prenese narudžbinu restoranu, a BMW i još neke kompanije predstaviće tehnologiju koja iz vozila kontroliše kućne aparate. Na vidiku je i tehnologija kojom će biti uspostavljana komunikacija medju automobilima, tako da će jedno vozilo moći da upozori druga na zastoj u saobraćaju ili poledicu na putu.

 

Izvori

Please follow and like us:

Advert

Pin It