Bioničke proteze kao iz Diznijevih filmova

Joel Gibbard, poznat i nagradjivan za inovacije na području tehnologije i inženjerstva, u Bristolu u Engleskoj poseduje kompaniju Open Bionics koja se bavi robotikom. Njegova kompanija se udružila sa filmskom kućom Disney sa ciljem da zajedničkim snagama izrade protetičke ruke uz pomoć 3D štampe. Činjenica zbog koje je ova vest uzbudljiva je zapravo sam dizajn tih proteza. Naime, u okviru programa Disney Accelerator, Disney je dozvolio kompaniji Open Bionics besplatnu upotrebu svojih dizajnerskih rešenja. Taj program je inicijativa koju su zajedno pokrenuli Disney i kompanija Techstars kako bi podstakli inovaciju i kreativnost u svetu tehnologije. Ovom saradnjom su sigurni da će on svakoj osobi, a posebno deci kojoj su potrebne proteze, barem malo ulepšati težak period odrastanja i doneti im malo radosti.

U proizvodnju ulaze tri modela, tj dizajna – svetlucava ruka inspirisana likom Else iz crtanog fima Snežno kraljevstvo, robotska ruka nalik onoj koju ima Tony Stark u filmu The Iron Man,  i ruka sa motivom svetlosnog mača iz filma Ratovi zvezda. I kao da sve to nije bilo dovoljno cool, pa su saradnici odlučili da ruka Iron Man-a dolazi i sa laserom na dlanu, dok će ruka iz Ratova zvezda proizvoditi zvuk svetlosnog mača i imati LED svetla sa mogućnošću podešavanja u tri boje.

disney proteze

Open Bionics modeli proteza – foto credit openbionics.com

U intervjuu za The Independent, Gibbard je rekao: „Već smo imali nekoliko zahteva za svetlosni mač od ljudi koji nisu deca. Moć ovih proteza je u tome da je percepcija javnosti sasvim drugačija. Odjednom ih niko više ne pita kako su izgubili ruku, već gde su nabavili tu cool robotsku ruku, kako se s njom osećaju i na koji način ona funkcioniše. Njihova je percepcija okrenuta za 180 stepeni. Ono što je moglo biti smatrano kao njihova najveća slabost je odjednom postala njihova najveća snaga i doprinosi samopouzdanju”.

Na prvi pogled ove ruke koje kontrolišu električni signali iz mišića korisnika, se čine kao vrlo skupe igračke, ali nisu. Prvenstveno su izrađene kako bi menjale živote dajući deci i odraslima bez ruke sofisticiranu, ali povoljnu robotsku ruku koja će im osim funkcionalnosti omogućiti da se pri fizikalnoj terapiji i zabave.

Proteze prate korisnikov razvoj mišića dozvoljavajući im da razviju snagu i spretnost. Ruka Iron Man, recimo, ima dve funkcije – jedna koristi LED svetlo za prikazivanje mišićnih signala koje korisnik šalje ruci. Na prvi pogled to se čini kao cool svetlosni efekat, ali zapravo na taj način zdravstveni radnici mogu da vide šta se dešava unutar same ruke, što je jako bitno, jer se vremenom može videti da li mišići dobijaju na snazi. Druga funkcija je vibracioni motor koji takodje ima dvostruku funkciju. Ako korisnik ispali raketu, ruka će se trznuti kao kod opaljivanja iz oružja. Međutim, motor može pokazati snagu korisnikovog stiska što je takođe jako bitno lekarima u praćenju stanja pacijenta.

Ono što je možda najfascinantnije kod ovih protetičkih ruku je njihova razumna cena. Upotrebom 3D štampe, kompanija može proizvoditi proteze po daleko nižoj ceni nego što se to radi u konvencionalnim metodama. Očekivana cena će biti ispod 2.700 evra, što je za prilike na Balkanu takodje velika cifra, ali je svakako daleko niža od uobičajene cene za standardne proteze koje koštaju i preko 5.000 evra.

 

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It