Bill Gates smatra da bi roboti trebali plaćati porez

Bill Gates, osnivač Microsofta, nastavlja sa širenjem svojih jasnih stavova o veštačkoj inteligenciji (AI) i robotima „koji kradu radna mesta ljudima“. Konstantno upozorava na činjenicu da će se ljudski rod po prvi put u istoriji suočiti sa situacijom masovnog gubitka radnih mesta u kratkom vremenom. Radnih mesta koja po prvi put neće biti zamenjena drugim, što bi moglo dovesti do katastrofe na svim poljima.

Bill Gates predlaze porez na robote

Rešenje vidi u tome da se tako nešto ublaži vidi u porezu. Naime, savetuje da se on uvede na robote kako se ne bi osjtio gubitak prihoda koji pristiže od strane zaposlenih u ovom trenutku.

“Uzmite na primer radnika koji godišnje zarađuje bruto 50 hiljada američkih dolara. Nakon oporezivanja ostaje bez 11,946.55 dolara, koji se “slivaju” u državnu blagajnu i potom prosleđuju na razne strane. Dolaskom robota, taj bi novac nestao i tako nešto trenutno nitko ne može dopustiti”, pojasnio je Gates.

Naravno, tako nešto odmah je naišlo na kritike, kojih je jedan od najbogatijih ljudi sveta u startu bio svestan. Zato se dodatno objasnio.

“Kompanije će uvođenjem robota uštedeti mnogo novca jer svaki robot može raditi 24 sata na dan, svih 365 dana u godini. Nema stajanja, nema bolovanja, nema godišnjih odmora, nema plaće ili bonusa, samo ono što se plati prilikom kupovine robota… Zato bi porezi o kojima se priča bili poprilično simbolični i isplativi za svaku kompaniju”, govori Gates.

Ima smisla sve što kaže i sigurno da bi se na taj način ublažila kritična situacija. Samim tim, nekako se čini i da je Bill Gates odlučio sve glasnije zagovarati bezuslovnu osnovnu platu, kojom bi se svakog meseca svakom građaninu, bez obzira na primanja koja eventualno ima, osigurala određena svota novca potrebna za preživljavanje.

Please follow and like us:

Advert

Pin It